Latest Post

Top 7 Best BDSM online dating sites in 2022 Discover the benefits of nearby chat rooms making new friends

Ayuh ke loka percutian menarik pada Mersing Johor! Perjalanan ke Mersing Johor dari Kuala Lumpur hanya 4 jam, manakala berdasarkan Johor Bharu hanya dua jam.

Destinasi percutian menarik ini mempunyai keistimewaannya yg tersendiri menggunakan kebanyakan pulau-pulau yg indah.

Tarikan alam semula jadinya berbagi anda ingin datang berulang kali. Tambahan juga, bandar kecil ini mempunyai pelbagai jenis restoran, kedai kopi istimewa & kafe yg menarik.

Adakah anda ingin merasai percutian kalem seperti pada Bali? Jika ya, Mersing Johor sine qua non dalam senarai ‘perlop-perlop Malaysia’ anda!

Jom bercuti di Mersing & lihat senarai tempat menarik Mersing ini yang anda boleh terokai beserta rakan-rakan atau famili tercinta.1 Tempat menarik pada Endau Mersing

Alamat: Darul Takzim, Taman Bahagia, 86900 Endau, JohorSumber foto: www.hari3aku.com

Pantai Penyabong, dahulunya dikenali menjadi Pantai Pasir Lanun, merupakan sebuah pantai Mersing di Endau, Johor berhampiran perkampungan nelayan Kampung Penyabong.

Pantai Mersing ini mempunyai pertamanan yang latif & adalah tempat perkelahan yg popular buat penduduk tempatan pada hujung minggu.

Banyak kemudahan penginapan resort & chalet berdekatan pantai Mersing ini. Selain menikmati pemandangan pantai, anda boleh melakukan aktiviti menarik lain misalnya berenang dan berkelah.Pulau Dayang Mersing2 Pulau pada Mersing

Alamat: Pulau Dayang, 86800 Mersing, Johor

Telefon: –Sumber foto: lokasipercutian

Satu-satunya cara buat ke pulau ini adalah menggunakan menaiki feri yang mengambil masa kira-kira lima jam & beroperasi menurut April hingga September. Pulau Dayang jua galat satu pulau yg dikendalikan oleh taman bahari.

Malahan, pulau ini popular pada kalangan pemancing dan penyelam tetapi pulau ini jarang dikunjungi kerana lokasinya yg jauh dari tanah besartimur Semenanjung Malaysia.

Anda pula boleh memilih buat melakukan aktiviti menyelam pada Captains Point, Dayang Tips, Telok Jawa, Jeti Dayang atau Rayners Rock. Selain itu, lakukan aktiviti menarik misalnya snorkelling, bermain bola tampar pantai, melawat perkampungan nelayan & banyak Waktu Operasi: Sepanjang tahun, tutup: November–MacGunung Arong Mersing3 Tempat ‘kaki hiking’ di Mersing

Alamat: Hutan Lipur Gunung Arong, Mersing, Johor

Telefon: –Sumber foto: alltrails, google map

apabila anda ingin hiking atau jungle trekking, masih ada laluan pendakian pada Hutan Lipur Gunung Arong yg juga sinkron buat kanak-kanak.

Pendakian jua mudah & pemandangan saat di zenit sangat indah.

Anda & keluarga jua boleh menuju ke daerah pantai bersebelahan selepas mendaki buat menyegarkan badan & merasai angin bertiup sepoi-sepoi bahasa.Pulau Mawar Mersing4 Tempat camping di Mersing

Telefon: –Sumber foto: Facebook tourim johor, 1step1footprint

Pulau Mawar pula dinamakan Heaven’s Gate dikalangan jurugambar kerana anda akan menemui gerbang akbar jika memasuki ke Pulau Mawar. Pemandangan disini sangat cantik, sesuai untuk photoshoot.

Namun begitu, pulau ini kurang dikenali ramai. Bagi yg ingin ke pulau ini, pertama sekali anda perlu menuju ke Jalan Penyabong Carpark. Kemudian, anda perlu berjalan kaki di Pantai Mawar & melalui paya bakau.

Selepas itu, anda perlu melakukan pendakian gampang & singkat untuk ke pintu gerbang Pulau Mawar. Pulau ini sebagai tempat special dengan estetika landskapnya.

Malahan, anda boleh camping bersama keluarga selama beberapa hari. Lokasi menarik ini hanya 20 minit bepergian menurut Mersing.Pulau Tinggi Mersing5 Pulau di Mersing

Alamat: Pulau Tinggi, Mersing, Johor

Telefon: –Sumber foto: Instagram Shah Resort Pulau Tinggi

Menariknya, Pulau Tinggi antara 13 pulau yang dilindungi pada Taman Laut Sultan Iskandar. Perjalanan ke destinasi menarik ini hanya 45 minit menggunakan perkhidmatan bot laju menurut jeti Mersing.

Selain itu, anda boleh menikmati percutian menggunakan tenang kerana pulau ini pula kurang pengunjung. Pengunjung pula boleh mandi di pantai, snorkelling dan berbasikal tanpa menunggu giliran.Muzium Mersing6 Tempat bersejarah pada Mersing

Alamat: 243, Jalan Ibrahim, Mersing Kechil, 86800 Mersing, JohorSumber foto: google map

Apa yang menariknya, muzium ini pernah menempatkan sejarah krusial Perang Dunia Kedua dan sebagai pengkalan Tentera Diraja British.

Pada awal penubuhannya dalam tahun 1920, bangunan ini adalah pejabat pentadbiran dan mengalami pertukaran jabatan sebelum menjadi Muzium Mersing.

Selain itu, muzium ini turut memaparkan kisah peperangan Battle Of Endau. Tragedi pahit yg berlaku antara tentera Berikat dan Jepun pada tahun 1942.

Lihat Peta pada Mersing

Alamat: Kampung Mersing Kanan, 86800 Mersing, JohorSumber foto: google map

Selain negeri Terengganu, di Mersing anda juga boleh mendapatkan pelbagai jenis keropok seperti keropok kering, keropok sotong, ikan masin & keropok lekor.

Menariknya lagi, anda berpeluang melihat keropok yang didapatkan secara tradisional bermula menggunakan bagaimana adunan diuli, dibentuk & seterusnya direbus sebelum dijual.

Anda boleh merasai keropok lekor berasaskan ikan selayang, ikan tamban & ikan parang yg menerima Instagram di Mersing buat family

Alamat: Rawa Island, 86800 Mersing, Johor

Telefon: –Sumber foto: Rawa Island Resort

Bagaimana cara nak ke pulau ini? Anda hanya perlu menaiki feri biasa selama 1 jam atau bot laju selama 30 minit berdasarkan jeti Mersing. Pulau miniyg indah ini dikelilingi air kebiru-biruan yg jernih & terletak kira-kira 16km menurut pantai Mersing hebat.

Apa yg menariknya, Pulau Rawa mempunyai pantai pasir putih bersih dan bahagian pedalaman dilitupi hutan tebal serta gua yang berdekatan. Malahan, anda jua boleh mencuba waterslide secara percuma tanpa had.

Antara aktiviti menarik di Pulau Rawa termasuklah jelajah laut, berenang, lawatan bot, bersantai sambil menghirup air kelapa, merogoh gambar panorama pulau, berjalan kaki mengelingi pulau & melihat ‘sunset’ dan ‘sunrise’.Pulau Aur Mersing9 Pulau cantik pada Mersing Johor

Telefon: –Sumber foto: jomjalan

Adakah anda mencari percutian bajet mersing? Jika ya, Pulau Aur merupakan tempat yg patut dikunjungi jika anda ingin berehat daripada memikirkan masalah anda.

Elektrik hanya tersedia pada siang hari pada pulau ini, dan tiada rangkaian telefon atau sambungan internet! Tambahan pula, penginapan ini direka dalam gaya kampung & hanya menggunakan kipas.

Kalau tidak keberatan, jom bercuti ke pulau yang latif ini. Anda boleh mengambil pakej yg ditawarkan oleh resort pada pulau ini.Teluk Buih10 Pantai pada Mersing

Telefon: –Sumber foto: Facebook Tourism Johor

apabila anda nir mahu menaiki bot ke pulau di Mersing, anda masih boleh menikmati kenyamanan percutian pantai di persisiran pantai Mersing, misalnya Pantai Teluk Buih. Pantai ini hanya 12km berdasarkan bandar Mersing.

Walaupun hanya mempunyai teluk kecil, pantai ini menunjukkan pemandangan yang indah dan air yg jernih. Bagi yang ingin bermalam, anda boleh menginap di Fishing Bay Resort yg berdekatan.

Anda dan keluarga bukan sahaja boleh mandi-manda di sini, malah anda jua boleh pulang memancing apabila anda menikmati aktiviti tersebut, kerana masih ada port untuk memancing. Malah, pengunjung boleh melihat bot-bot nelayan tempatan berlabuh selesainya pergi mencari output bahari.Pulau Besar Mersing11 Tempat menarik pada Mersing buat kanak kanak

Alamat: Pulau Babi Besar, Mersing, Johor

Telefon: –Sumber foto: google map

Pulau Besar merupakan syurga tropika di bumi, dilingkupi oleh keindahan alam semula jadi. Apa yang menarik mengenai Pulau Besar, pulau ini memiliki pokok palma yang bergoyang, air yang berkilauan, & pasir putih yang lembut.

Malahan, Pulau Besar dilingkupi oleh pulau-pulau lain 15km berdasarkan pantai timur Johor. Dari permukaan air, anda boleh melihat makhluk laut yg mini& terumbu karang.

Selain mandi di pantai, anda boleh menyelam, berkayak, snorkeling & meredah hutan. Aktiviti ini berakibat penginapan anda lebih menarik & menyeronokkan.Chalet Sri Tanjung Air Papan Mersing12 Resort pada Mersing

Alamat: Air Papan, 86800 Mersing, JohorSumber foto: google map

Mersing Beach Resort salahsatu pilihan penginapan terbaik ketika anda jalan jalan Mersing. Selain resort selesa yg berdekatan Pantai Air Papan, penginapan ini hanya 15 minit dari bandar Mersing.Tambahan juga, pengunjung boleh melihat pemandangan laut yg hebat dan mendengar ombak menurut bilik sendiri. Persekitaran Mersing Beach Resort yang sangat tenang.

Anda pula boleh menyewa basikal berdasarkan resort bersebelahan & meninjau tempat sekeliling. Di samping itu, anda boleh mengadakan hari keluarga di sini namun sarapan yg disediakan terhad.Felda Residence Tanjung Leman13 Homestay di Mersing